Ημερολόγιο, Ταξίδια

Ολυμπιακοί Αγώνες, Παρίσι 2024

0 comments
Πύργος του Άιφελ, Ολυμπιακοί Αγώνες, Παρίσι 2024
Αψίδα του Θριάμβου, Ολυμπιακοί Αγώνες, Παρίσι 2024

Αποφάσισα, έπειτα από πολλή σκέψη, να γράψω αυτό το άρθρο μέσα από τη δική μου εμπειρία ως Ελληνίδα κάτοικος του Παρισιού. Θα δώσω την εικόνα του Παρισιού κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων μέσα από τα δικά μου μάτια ως ένας απλός θεατής που πέρασε από το Παρίσι.

Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων

Ολυμπιακή Φλόγα, Παρίσι 2024

Η αρχή των Ολυμπιακών Αγώνων έγινε το 776π.Χ. στην Ολυμπία της Αρχαίας Ελλάδας προς τιμήν του θεού Δία. Την εποχή εκείνη μόνο άντρες είχαν το δικαίωμα να συμμετέχουν και οι διαγωνισμοί που περιλαμβάνονταν ήταν αθήτικοί, μουσικοί και ποιητικοί. Οι αγώνες σταμάτησαν το 393μ.Χ. , όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α’ τους απαγόρευσε, καθώς τους θεωρούσε ειδωλολατρικούς. Ωστόσο, έπειτα από πολλούς αιώνες και συγκεκριμένα το 1896 αναβίωσαν και πάλι χάρη στον Γάλλο βαρόνο Πιέρ ντε Κουμπερντέν. Έτσι, το 1896 έγιναν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα και πάλι με τη συμμετοχή μόνο ανδρών στα αγωνίσματα.

Η σημασία των Ολυμπιακών Αγώνων

Το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων, οι 5 Ολυμπιακοί Κύκλοι, αντιπροσωπεύουν τις 5 ηπείρους. Βασικές αξίες που εκφράζονται μέσα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι η ειρήνη, η φιλία, ο σεβασμός και η κατανόηση μεταξύ των λαών. Η ενότητα είναι ένα χαρακτηριστικό ιδεώδες που προβάλλεται μέσα από του Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι αγώνες αλλάζουν και εξελίσσονται σταδιακά με την πα΄ροδο του χρόνου και μέσω αυτών αντικατοπτρίζεται η κοινωνία στην οποία ζούμε. Βασικός στόχος των Ολυμπιακών Αγώνων είναι να φέρουν κοντά τους ανθρώπους μέσω του αθλητισμού και να εξελίξουν σώμα και πνεύμα.

Πύργος του Άιφελ, Ολυμπιακοί Αγώνες, Παρίσι 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες, Παρίσι 2024

Σταντ ντε Φρανς, Ολυμπιακοί Αγώνες, Παρίσι 2024

Για το Παρίσι είναι η τρίτη φορά που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έπειτα από τα έτη 1900 και 1924 και είναι η πρώτη πόλη μέχρι σήμερα που έχει φιλοξενήσει τους αγώνες τρεις φορές. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού πήραν μέρος περίπου 10.500 αθλητές από περισσότερες από 200 χώρες. Τα αθήματα ήταν 32 και τα αγωνίσματα 329. Σημαντική καινοτομία ήταν το breakdancing, το οποίο έγινε Ολυμπιακό άθλημα. Τα περισσότερα αγωνίσματα διεξήχθησαν σε γνωστά και σημαντικά σημεία της πόλης, όπως τον Σηκουάνα, το Παλαί ντε Σπορτ, το Σταντ ντε Φρανς, και το Παλάτι των Βερσαλλιών για την ιππασία. Ο ποταμός Σηκουάνας, μάλιστα, χρησιμοποιήθηκε ως σκηνικό για πολλές εκδηλώσεις, ακόμα και για την τελετή έναρξης, η οποία έλαβε χώρα σε έναν δημόσιο χώρο και όχι σε στάδιο, κάτι ιδιαίτερα πρωτοποριακό.

Οι Αγώνες του Παρισιού 2024 ήταν οι πιο «πράσινοι» Ολυμπιακοί Αγώνες μέχρι σήμερα, αφού μείωσαν την εκπομπή CO2 κατά 50% σε σύγκριση με προηγούμενες διοργανώσεις. Ταυτόχρονα, έγινε χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και βιώσιμων υλικών στις κατασκευές. Μεγάλο ποσοστό των εγκαταστάσεων ήταν προσωρινές ή είχαν χρησιμοποιηθεί ξανά στο παρελθόν σε προηγούμενες εκδηλώσεις. Τέλος, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού 2024 ήταν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες με ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών αθλητών, προωθώντας την ισότητα των φύλων.

Αψίδα του Θριάμβου, Ολυμπιακοί Αγώνες, Παρίσι 2024

Παραολυμπιακοί Αγώνες, Παρίσι 2024

Κολύμβηση, Ολυμπιακοί Αγώνες, Παρίσι 2024

Το Παρίσι φιλοξένησε τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2024 μεταξύ της 28ης Αυγούστου και της 8ης Σεπτεμβρίου. Είναι η πρώτη φορά για το Παρίσι που φιλοξενεί τους Παραολυμπιακούς, παρότι στο παρελθόν έχει φιόξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες δύο φορές, το 1900 και το 1924. Συνολικά φιλοξενήθηκαν 4.000 αθλητές από περισσότερες από 180 χώρες. Οι αθλητές αγωνίστηκαν σε διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα με τον τύπο και τον βαθμό αναπηρίας τους. Οι κατηγορίες αυτές περιλαμβάνουν αθλητές με κινητικά, οπτικά, και νοητικά προβλήματα. Πολλές από τις αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιήθηκαν στους Παραολυμπιακούς είναι οι ίδιες με τους Ολυμπιακούς, όπως το Σταντ ντε Φρανς και η Πλατεία της Βαστίλλης, ενώ μερικά αθλήματα θα διεξαχθούν και στον Εθνικό Κήπο των Βερσαλλιών.

Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι διοργανωτές έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην προσβασιμότητα των εγκαταστάσεων και της πόλης για τους θεατές με αναπηρίες, τόσο από πλευράς μεταφορών όσο και διαμονής. Στόχος είναι οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του 2024 να είναι οι πιο προσβάσιμοι Παραολυμπιακοί Αγώνες μέχρι σήμερα. Όσον αφορά το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα, η διοργάνωση στοχεύει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των αγώνων. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη μείωση των αποβλήτων και την προώθηση των δημόσιων μεταφορών. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι απλώς μια αθλητική διοργάνωση, αλλά και μια ευκαιρία να προβληθούν οι ικανότητες των αθλητών με αναπηρίες και να προωθηθεί η ενσωμάτωση και η ισότητα στην κοινωνία. Με αυτές τις προοπτικές, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του 2024 στο Παρίσι αναμένονται να αποτελέσουν ένα από τα πιο σημαντικά και εντυπωσιακά γεγονότα της χρονιάς, με ισχυρό μήνυμα ισότητας και ενδυνάμωσης.

Σταντ ντε Φρανς, Στίβος, Ολυμπιακοί Αγώνες, Παρίσι 2024

Το Παρίσι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων μέσα από τα μάτια μου

Ολυμπιακή Φλόγα, Παρίσι 2024
Ολυμπιακή Φλόγα, Παρίσι 2024

Το Παρίσι ήταν και είναι πάντα για εμένα μία πόλη με αξεπέραστη ομορφιά. Ζώντας ήδη δύο χρόνια σε αυτό, ανακαλύπτω καθημερινά νέα μέρη που με εντυπωσιάζουν και νέες ιστορίες γι’ αυτό. Η περίοδος των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν μία περίοδος διαφορετική, μα όμορφη ταυτόχρονα, για όσους μείναμε στο Παρίσι. Πιο συγκεκριμένα, πολλοί τουρίστες με αγάπη για τη χώρα και τους αγώνας έφτασαν, και έζησαν το γεγονός αυτό με μεγάλο ενθουσιασμό, κάτι που μετέφεραν και στους κατοίκους της πόλης. Πολλά μαγαζιά με αναμνηστικά των Ολυμπιακών Αγνώνων στήθηκαν σε πολλά σημεία της πόλης, με αποτέλεσμα να “ντυθεί” όλη η πόλη εορταστικά. Ταυτόχρονα, -για εμένα- το Παρίσι έκανε μια διοργάνωση που συνδύασε την παράδοση με τη μοντέρνα καινοτομία και προσέφερε αξέχαστες στιγμές τόσο στους αθλητές όσο και στους θεατές. Αξίζει να αναφέρω πως παράλληλα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Παρίσι φιλοξένησε μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ, προβάλλοντας την τέχνη, τη μουσική και την ιστορία της Γαλλίας που ήταν αντιστοίχως πολύ ενδιαφέροντα. Ωστόσο, θα πρέπει να αναφέρω τη σημαντική αύξηση των τιμών στα μέσα μεταφοράς, αλλά και σε πολλά είδη πρώτης ανάγκης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, κάτι που δημιούργησε τις αρνητικές αντιδράσεις των μόνιμων κατοίκων της πόλης.

Όπως και να έχει, -προσωπικά- ευχαριστώ από την καρδιά μου τη Γαλλία για όλη τη διοργάνωση και το θέαμα που μας προσέφερε και που με έκανε περήφανη Ελληνίδα με την προσοχή και την ιδιαίτερη αξία που έδωσε στη χώρα μου.

Τα λέμε σε κάποιο άλλο ταξίδι!

Να περνάτε υπέροχα!

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*