Ημερολόγιο, Ταξίδια

Καλοκαίρι στο Μαρόκο

0 comments

Γεια σου και καλώς ήρθες σε ένα ακόμα ταξίδι!

Το Μαρόκο ή αλλιώς Βασίλειο του Μαρόκου είναι χώρα της βόρειας Αφρικής και είναι ένα μιξ γλωσσών, εθνικοτήτων και κουλτουρών. Βασική ομιλούμενη γλώσσα είναι τα αραβικά και βασική θρησκεία ο μουσουλμανισμός. Πρωτεύουσα της χώρας είναι το Ραμπάτ, ενώ μεγαλύτερη πόλη είναι η Καζαμπλάνκα, την οποία επισκεφτήκαμε και θα τη δούμε παρέα αργότερα. Το Μαρόκο -για εμένα- είναι μία χώρα μοναδικής ομορφιάς, τελειώς διαφορετική από τις Ευρωπαϊκές χώρες που έχω ταξιδέψει ως τώρα και προτείνω αναπεφύλακτα σε όποιον ψάχνει έναν προορισμό ξεχωριστό, να βάλει το Μαρόκο στη λίστα των επόμενων ταξιδιών!

Πάμε να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας;

1. Καζαμπλάνκα

Η Καζαμπλάνκα, όπως ήδη αναφέραμε, είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας και κατοικείται από περίπου 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Εκτός από μεγαλύτερη πόλη, η Καζαμπλάνκα έχει και το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας στις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού. Τι μπορείς να δεις, λοιπόν, στην Καζαμπλάνκα;

Το Μέγα Τζαμί του Χασάν Β’

Ξεκινάω από εδώ, μιας και για εμένα ήταν ένα από τα σημαντικότερα σημεία που βρέθηκα στη χώρα. Το Τζαμί αυτό είναι χτισμένο από τον βασιλιά Χασάν Β’, του οποίου έχει πάρει και το όνομα και είναι ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά στον κόσμο. Έχει χτιστεί το 1986 (ολοκληρώθηκε το 1993), βρίσκεται εν μέρει μέσα στη θάλασσα -συγκεκριμένα στον Ατλαντικό Ωκεανό- και αποτελεί ένα σημείο σταθμό για τη θρησκευτική κουλτούρα της χώρας. Μέσα υπάρχει αίθουσα προσευχής, αίθουσα πλυσίματος, λουτρά, κορανικό σχολείο, βιβλιοθήκη, μουσείο και Ακαδημία Παραδοσιακών Τεχνών.

Όσον αφορά την αρχιτεκτονική του, αυτή πργματοποιήθηκρ από τον Γάλλο Michel Pinseau, ενώ ταυτόχρονα υπήρχαν και πολλοί μαροκινοί που εργάστηκαν στο πλάι του. Το πιο εντυπωσιακό του σημείο είναι ο μιναρές, ο οποίος έχει ύψος 200-210 μέτρα. Το τζαμί είναι εκτός από χώρος προσευχής, ένα μοναδικό σημείο για φωτογραφίες, καθώς συνδυάζει την απίστευτη αυτή αρχιτεκτονική με τα χρώματα του ωκεανού.

Morocco Mall

Το Morocco Mall εγκαινιάστηκε το 2011 και στεγάζει έναν μεγάλο αριθμό μεγάλων μαρκών, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει κέντρα αναψυχής, κινηματογράγο, αλλά και πολλά εστιατόρια με τοπική και ξένη κουζίνα. Βρίσκεται 10χλμ. μακρία απί το Μέγα Τζαμί του Χασάν Β που είδαμε νωρίτερα, οπότε μπορείς να τα συνδυάσεις μέσα στην ίδια μέρα και να απολαύσεις μία ποικιλία δραστηριοτήτων στην Καζαμπλάνκα. Κλείνω το κεφάλαιο του Morocco Mall θέλοντας να αναφέρω πως το 2012 έλαβε το International Market Prize for Real Estate Proffesionals στις Κάννες στην κατηγορία του καλύτερου αρχιτεκτονικού εμπορικού κέντρου. Νομίζω πως αυτό αποδεικνύει τόσο την ομορφιά όσο και τη σημαντικότητά του τόσο για τη χώρα του Μαρόκου όσο και για την Αφρική γενικότερα.

2. Ελ Ζαντίντα

Η Ελ Ζαντίντα είναι μία πολύ όμορφη, παραθαλάσσια πόλη, η οποία βρίσκεται 96χλμ. νοτιοδυτικά της Καζαμπλάνκα. Η πόλη χτίστηκε τον 16ο αιώνα από τους Πορτογάλλους και της δόθηκε το όνομα Μαζαγκάν. Το 1769 έγινε μαροκινή κρατώντας πάντα την αρχιτεκτονική της Πορτογαλλικής Αναγέννησης. Για εμένα είναι ξεκάθαρα η πιο όμορφη πόλη που επισκέφτηκα.

Pullman Mazagan Royal Golf & Spa

Το συγκρότημα αυτό περιέχει τα πάντα: πεντάστερα ξενοδοχεία, σουίτες, εστιατόρια, μπαρ, πισίνες, σπα, δήπεδο γκολφ, και πολλά ακόμα. Το Pullman άνοιξε τις πόρτες του το 1993 και είναι σημείο κατατεθέν για την πόλη και σίγουρα, αν βρεθείς κοντά, δεν πρέπει να παραλήψεις να επισκεφτείς. Σου παραθέτω μερικές φωτογραφίες για να δεις κάποια από τα όσα είδα και να απολαύσεις -έστω και διαδυκτιακά- το μέρος αυτό.

Η Πορτογαλική Πόλη

Η Πορτογαλική Πόλη βρίσκεται στη μεδίνα της πόλης Ελ Ζαντίντα και κατατάσσεται στον Κατάλογο Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Κατασκευάστηκε το 1509-1514 και μέσα της στεγάζονται πολλά καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα, καφετέριες, εστιατόρια, καθώς και ιστορικοί χώροι. Η θέα είναι μαγική, καθώς ανεβαίνοντας στο ύψιστο σημείο του κάστρου, μπορείς να απολαύσεις το ατελείωτο γαλάζιο του ωκεανού. Μία μοναδική εμπειρία που δεν πρέπει να χάσεις!

Παραλία Σίντι Μπουζίντ

Η συγκεκριμένη παραλία βρίσκεται 5χλμ. μακριά από την Ελ Ζαντίντα και είναι πολή δημοφιλής. Η παραλία έχει ψιλή άμμο και καθαρά νερά και κατατάσσεται στις παραλίες με Γαλάζιες Σημαίες. Για εμένα ήταν μλια μοναδική εμπειρία, αφού κολύμπησα για πρώτη φορά στον Ατλαντικό Ωκεανό, ο οποίος παρά τη γοητεία του, έχω να πω πως είναι και πολύ επικίνδυνος. Απαιτείται καλή γνώση κολύμβησης, αντοχή στη χαμηλή -για εμένα- θερμοκρασία του νερού και μετά είσαι έτοιμος να απολαύσεις το μπάνιο σου.

3. Ουαλιντία

Άλλη μία πόλη στις ακτές του Ατλαντικού μας περιμένει. Η Ουαλιντία βρίσκεται 158χλμ. νότια της Καζαμπλάνκα. Ορόσημο της πόλης είναι ένα εγκαταλελειμμένο παλάτι, το οποίο χτίστηκε το 1940 από τον σουλτάνο Μοχάμεντ Μπεν Γιουσέφ. Αυτό που -προσωπικά- μού άρεσε περισσότερο είναι η παραλία, η οποία ήταν γεμάτη από κόσμο που απολάμβαναν τα δροσερά νερά και έτρωγαν διάφορα θαλασσινά εδέσματα στον ήλιο. Επίσης, υπάρχουν και πολλά εστιατόρια για να απολαύσει κανείς την τοπική κουζίνα. Για το τέλος άφησα το Château Eden El Rouh & Spa, ένα πραγματικό μαργαριτάρι της πόλης. Η απίστευτη πισίνα, η μαγευτική θέα και η ρομαντική ατμόσφαιρα συνθέτουν ένα τοπίο που θα ήθελα σίγουρα να ξαναζήσω σύντομα.

4. Μαρακές

Το Μαρακές ή αλλιώς Κόκκινη Πόλη αποτελεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1985. Είναι μία πόλη που συνδέεται εύκολα με άλλες χάρη στο σιδηροδρομικό της δίκτυο, αλλά και το Αεροδρόμιο Μενάρα. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, μετά την Καζαμπλάνκα, και έχει πολλά αξιοθέατα για να δει κανείς. Σίγουρα είναι μία πόλη που χρειάζεσαι πολλές μέρες για να εξερευνήσεις. Σήμερα θα μιλήσω για δύο πράγματα που με ενθοουσίασαν:

Πλατεία Τζεμάα ελ Φνα

Είναι η πιο διάσημη πλατεία, η οποία είναι γεμάτη από κόσμο που απολαμβάνει το παραδοσιακό φαγητό, τη μουσική και τα χειροποίητα προϊόντα που πωλούνται από μικροπωλητές και καλλιτέχνες. Είναι ένα πολιτισμικό σταυροδρόμι θα έλεγα διαφορετικών εθνικοτήτων, γλωσσών και κουλτουρων. Προσωπικά, απόλαυσα έναν χειροποίητο χυμό περπατώντας και απολαμβάνοντας την αγορά.

Η Κοιλάδα της Ουρίκα

Η τοποθεσία αυτή είναι μία αγροτική, παραδοσιακή συνοικία στο Μαρακές και πήρε το όνομά της από τον ποταμό που τη διασχίζει. Εκεί, λοιπόν, κοντά στο ποτάμι υπάρχουν πολλά, παραδοσικά ταβερνάκια που μπορείς να δοκιμάσεις tajine, κλασικό Μαροκινό φαγητό παρέα με παραδοσιακό, Μαροκινό τσάι. Κι όλα αυτά, ενώ μπορείς να βουτήξεις τα πόδια σου στα κρύα νερά του ποταμού και να απολαύσεις τον καλό καιρό. Αυτό και κάναμε, λοιπόν!

Επίσης, οδηγώντας για να πας ή να φύγεις από την Ουρίκα, θα βρεις πολλά -πάρα πολλά- μικρά μαγαζάκια με ανθρωπους που πουλάνε χειροποίητα προϊόντα, όπως Μαροκινά μαγειρικά σκεύη. είδα διακόσμησης, τσάντες και παραδοσιακά προϊόντα. Φυσικά, κάναμε και τα ψώνια μας για εμάς και την οικογένειά μας.

Menara Mall

Αυτό, λοιπόν, είναι το εμπορικό κέντρο του Μαρακές, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του το 2015. Είναι ένα εξαιρετικά μεγάλο εμπορικό κέντρο, στο οποίο μπορείς να βρεις ό,τι μπορείς να φανταστείς, ξεκινώντας από καταστήματα ένδυσης, κοσμημάτων και αρωμάτων μέχρι και εστιατόρια, καφετέριες, μαγαζια με μπαχαρικά και πολλά πολλά ακόμα. Βρισκόμενος στην πόλη, δεν πρέπει να ξεχάσεις να περπατήσεις μέσα στο εμπορικό και να κάνεις τα ψώνια σου. Ποιος θα πει όχι άλλωστε σε παραδοσιακά μπαχαρικά; Ως μαγείρισσα, θα σου πω πως δεν συγκρίνονται με τίποτα με όσα θα βρεις στην Ευρώπη. Κι αν δεν είσαι φίλος της μαγειρικής, σίγουρα δεν θα μπορέσεις να αντισταθείς σε ένα αραβικό άρωμα, πίστεψέ με!

Παραδοσιακή Μαροκινή Κουζίνα

Η μαροκινή κουζίνα βασίζεται στο αργό και καλό ψήσιμο και στα μπαχαρικά. Ήμουν πολύ τυχερή μιας και πήρα μαθήματα μαροκινής κουζίνας από γηγενείς με πολλή φροντίδα και αγάπη. Προσωπικά, λάτρεψα το φαγητό της χώρας τόσο για την απλότητα και τη γεύση του όσο και για την οικιγενειακή ατμόσφαιρα που έζησα, καθώς τρώγαμε πάντα όλοι μαζί στο τραπέζι με πολλή αγάπη, γέλιο και όμορφες στιγμές. Αυτές είναι και αναμνήσεις που θα κρατήσω για πάντα στην καρδιά μου, μέχρι να τις ζήσω ξανά σύντομα.

Σ’ ευχαριστώ που ήσουν μαζί μου και σε αυτό το ταξίδι! Να περνάς υπέροχα!

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*